Nascholingen

 • Toegang tot nascholing: shiatsutherapeuten met een erkend diploma van een 3- of 4-jarige shiatsu-beroepsopleiding.
 • Bedragen zijn inclusief eventueel studiemateriaal.
 • Nascholing is geaccrediteerd door het CRKBO en derhalve vrijgesteld van BTW.

Bij vragen over de inschrijving kunt u contact opnemen middels alumni@iokai.nl.

 • 27 mei 2022 Haradiagnose door Norbert Grote Beverborg

  Haradiagnose en harabehandeling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goede haradiagnose is tegelijk ook een behandeling, een harabehandeling is soms nodig om tot een goede diagnose te komen. Waar begin je dan en hoe hou je nog het overzicht.

  In deze eendaagse module gaan we enkele factoren behandelen die het meeste invloed hebben op hara. Zodat als je een haradiagnose doet, je de invloed van deze factoren herkent en mogelijk zelfs kunt verhelpen. Tevens leer je hoe je een betere diagnose kunt stellen, hara effectief kunt behandelen en daardoor een betere circulatie in hara krijgt.

  Masterclass Haradiagnose door Norbert Grote Beverborg.

  Maximaal aantal deelnemers: 18

  Voor niet-leden €95.- Inschrijven

  Voor leden. €95.- Inschrijven

 • 25/26 juni 2022 Understanding ki by Sasaki Sensei

  Masterclass: this module is open for all Iokai Alumni and Iokai graduates of the different countries in Europe.

  In Iokai Shiatsu we study Ki and how Ki is manifesting itself in our body and life. We try to understand the relation between the manifestations in our physical world and the underlying energy tendencies. There can only be a physical manifestation due to the fact that there is Ki. Any distortions in our physical body as well as in our mental or emotional being is a result of the underlying Ki. In this seminar we will study distortions of Ki by way of the physical body.

  Life has many components all related to each other and being one. If we study the manifestation of Ki, we need to keep in mind that everything is connected and that all is one. There is no front without a back, no left without right, no yang without yin. This makes that we need to understand life as a whole. If we study for example the manifestation of Ki in the lower body, we need to understand the role of the Illiac, the Sacrum, the Trochanter, the meridians in this area, the organs, the vertebrates and the underlying condition of Ki. This might seem complex, but simply by practicing and step by step trying the understand it will become more clear.

  Besides the theoretical and philosophical aspects of this subject, the main part of the seminar will be about the practical approach.

  Translation will be provided.

  Date/time: Saturday/Sunday June 25/26 from 10.00 – 17.00

  Location: the Gym of the CSB school in Amsterdam. De Cuserstraat 3, 1081 CK Amsterdam

  Voor niet-leden €240.- Inschrijven

  Voor leden. €180.- Inschrijven

 • 22/23 oktober 2022 Manuele systeemtherapie: Ki en Vorm door Peter Kleine-Horst

  Voor afgestudeerde Shiatsutherapeuten van alle opleidingen.

  Als de basisprincipes en structuren eenvoudig zijn, is er geen behoefte aan ingewikkelde methoden.

  Dit seminar beoogt meer inzicht te geven in de ‘Ki en Vorm’-benadering van Peter Kleine-Horst. Aangezien zijn benadering van Shiatsu en lichaamsgerichte therapie zich meer en meer heeft uitgebreid en aanzienlijk verschilt van andere therapeutische benaderingen, heeft hij enige tijd geleden besloten om het een naam te geven: Manuele Systeem Therapie.

  Een essentieel aspect van Peters werk is de herkenning en het gebruik van primitieve, abstracte basisvormen in het menselijk lichaam, zoals ronde vormen (ogen) of ruitvormige structuren (achterkant knie). Een ander aspect is de systematische behandeling van dergelijke vorm-functiesystemen.* Deze vorm-functiesystemen zijn uitdrukkingen van onze energetische basisstructuur. Hun behandeling is niet-specifiek en bevordert de energetische basisregulering.

  De eenvoud van deze behandelwijze is betoverend. Door onze therapeutische inbreng sterk te verminderen en te vereenvoudigen, geven wij het systeem de ruimte om zijn zelfregulering te organiseren. De uitdaging is om complexe structuren terug te brengen tot hun eenvoud en niet bang te zijn om ze op een zeer eenvoudige en minimalistische manier te behandelen. Eenvoud is het genezende antwoord op ons complexe en kwetsbare leven.

  In dit seminar zal Peter enkele basisvormen en energetische dynamieken van het lichaam introduceren en op een zeer eenvoudige manier behandelen. Dit zal hij doen aan de hand van drie vorm-functie systemen:

  Het Torus Systeem – voor de behandeling van specifieke problemen van het bewegingsapparaat.

  De Trochlea of het Turbine Systeem -voor de behandeling van specifieke problemen van het bewegingsapparaat.

  Het Big Five Systeem – zeer geschikt voor het reguleren van verstoringen in het orgaansysteem.

  Dit seminar is zeer praktijkgericht. We behandelen de ki door de stimulatie van abstracte vormsystemen, die zich echter concreet op het lichaam tonen. Deze verandering van perspectief opent geheel nieuwe behandelmogelijkheden. Het helpt om het eigen systeem beter te begrijpen. Dit kan ook een verrijking zijn voor bewegingsvormen als Qi Gong, yoga en Feldenkrais.

  *Degenen die hebben deelgenomen aan zijn laatste seminar in november 2020 hebben al geleerd over en behandeld het vorm-functie systeem van de rhomboideus en diafragma.

  Peter is Heilpraktiker sinds 1991 en heeft 25 jaar professionele ervaring in fysiotherapie, waarvan 15 jaar als hoofd van de massage- en badafdeling in een kliniek voor orthopedische en neurologische revalidatie.  Hij is al vele jaren docent in verschillende richtingen: Massage, Reflexologie, Shiatsu, Anatomie, Osteopathie en Qigong en gaf al vele seminars voor Iokai-Shiatsu in Duitsland, Nederland en Oostenrijk. Samen met zijn vrouw runt hij een natuurgeneeskundige praktijk in Hennef (bij Keulen en Bonn in het Rijnland). Zijn eigen behandelings-benaderingen zijn ontwikkeld vanuit energetisch-systemisch denken. Zijn manuele systeemtherapie maakt gebruik van relationele krachten van vormen, posities en functies.

  Data/tijd: 22/23 oktober 2022 van 10.00u tot 17.00u

  Locatie: CSB School in Amsterdam, De Cuserstraat 3, 1081 CK Amsterdam

  Voor niet-leden €240.- Inschrijven

  Voor leden. €180.- Inschrijven